5 vinkkiä autotalliprojektiin



Näillä vinkeillä autotalliprojektin suunnittelu käynnistyy sujuvasti!

1. Realistinen aikataulu

Autotalliprojektin suunnittelussa realistisen aikataulun asettaminen on tärkeää. Erityisesti rakennushankkeen lupaprosessiin on hyvä varata reilusti aikaa, rakennusvalvonnan loma-ajat huomioon ottaen. Lisäksi on hyvä muistaa, että erityisesti kesä on rakentamisen sesonkiaikaa, joten ammattitaitoisiin tekijöihin kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä, jotta itselle sopiva toimitusaika onnistuu. 

Rakennusluvan vaativissa rakennusprojekteissa aikaa menee myös muuhun kuin tontilla tapahtuvaan rakentamiseen. Lupaprosessi voi paikkakunnasta riippuen viedä aikaa kuukaudesta puoleen vuoteen, joten esimerkiksi kesän rakennusprojektin suunnittelu olisi hyvä aloittaa jo edellisenä syksynä. Suunnittelun aluksi on hyvä selvittää, kuinka paljon rakennusoikeutta on käytettävissä talousrakennukseen ja rajaako esimerkiksi alueen asemakaava talousrakennuksen sijoittelua tai ominaisuuksia jollain tapaa. 


2. Panosta suunnitteluun


Suunnitteluvaiheeseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa, sillä sitä voisi pitää autotalliprojektin tärkeimpänä vaiheena. Suunnitteluvaiheessa kartoitetaan, minkälaisiin tarpeisiin uuden rakennuksen tulisi vastata ja kuinka sopivaan lopputulokseen päästään käytettävissä olevien resurssien ja esimerkiksi tontin asettamien rajoituksien puitteissa. On hyvä määritellä, minkälaisia toimintoja autotalliin halutaan sisällyttää. Onko sen tarkoitus vain auton säilytyspaikkana vai toimiiko autotallirakennus lisäksi myös esimerkiksi varastona, työskentely- tai harrastetilana?

Valmiita autotallimallistoja ja havainnekuvia löytyy runsaasti netistä. Jos valmis malli ei kuitenkaan tunnu omiin tarpeisiin sopivalta, voi pihaan suunnitella juuri itselle sopivan rakennuksen. Autotallin yhteyteen voi varaston lisäksi liittää esimerkiksi erillisen vierashuoneen tai työtilan ja näin optimoida tilan monipuolisen käytön. 

Autotallin ominaisuuksien suunnittelussa on hyvä hyödyntää omien ja lähipiirin kokemuksien lisäksi ammattilaisen näkökulmaa. Tallitoimittajalla on usein kokemuksen myötä ideoita, joita ei välttämättä itse tulisi heti ajatelleeksi. 



3. Oman työn osuuden arvioiminen


Rakentamisen aikataulua suunniteltaessa on heti aluksi hyvä tehdä realistinen arvio siitä, kuinka rakentaminen jakautuu itse tehtyyn työhön ja ulkopuolelta ostettuihin palveluihin. Autotallin rakentaminen onnistuu kätevältä nikkarilta omin päin, mutta usein valmiisiin pakettiratkaisuihin päädytään erityisesti ajankäytöllisistä syistä. 

Erilaisia paketteja on saatavilla puuosatoimituksista valmiiksi asennettuihin elementtitoimituksiin. Elementtitoimituksen ehdottomana etuna on toimituksen nopeus ja tehdasvalmistuksen laatu. Elementtitoimitus on mahdollista räätälöidä myös siten, että se vastaa omatoimirakentajan tarpeisiin. Toimituksen voi valita esimerkiksi vain aluskatteelle saakka asennettuna - näin tekemistä jää runsaasti myös itselle. 


4. Ammattilaiset apuna


Rakennushankkeeseen on hyvä hankkia jo alkuvaiheessa ammattitaitoinen vastaava mestari/pääsuunnittelija. Hyvä vastaava mestari ohjeistaa rakentajaa lupaprosessista lähtien ja voi olla apuna esimerkiksi sopivien urakoitsijoiden löytämisessä. 


5. Kysele ja selvitä


Mikäli jokin asia mietityttää, kannattaa se tarkistaa ammattilaiselta. Asiantuntijat ovat apunasi läpi hankkeen. Myös omaan selvitystyöhön heti suunnittelun alussa kannattaa käyttää aikaa, jotta toteutus vastaa parhaalla mahdollisella tavalla omia tarpeita. 



Lisätietoa ja ideoita autotalliprojektin suunnitteluun löydät täältä.

Kommentit