Hevostallin suunnittelu – mitä ottaa huomioon?
Unelma omasta hevostallista on monelle hevosharrastajalle tuttu. Kun unelmat etenevät suunnitteluasteelle, on monia asioita, joiden huomioon ottaminen helpottaa tulevaisuuden talliarkea. Hyvällä suunnittelulla aikaa jää tallitöiltä varsinaiselle harrastamiselle enemmän. Varsinkin hevostallin arki kannattaa suunnitella mahdollisimman helpoksi, turvalliseksi sekä aikaa ja askeleita säästäväksi.
Kiinnitä hevostallia suunnitellessa huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:
- Hevostalli- ja pihattorakentamista koskevat lain mukaiset tilavaatimukset ovat minimivaatimus rakennusten mitoitukselle. Kokemuksesta voimme kuitenkin suositella, että erityisesti tallin sisäkorkeuden, käytäväleveyden ja ikkunamäärien lisääminen minimivaatimuksen yli lisää sekä hevosten että ihmisten viihtyvyyttä. Pieni lisäpanostus näihin asioihin rakennusvaiheessa ei kaduta tulevaisuudessakaan.
- Riittävästi säilytystilaa varusteille. Satulat, suitset ja muut nahkavarusteet on hyvä säilyttää mahdollisuuksien mukaan lämmitetyssä tilassa. Kun ilmanvaihto ja lämmitys ovat kunnossa, pysyvät nahkavarusteet hyväkuntoisina. Halutessaan satulahuoneen yhteyteen voi suunnitella myös pienen oleskelutilan, jossa on mukava hengähtää tallitöiden lomassa. Satulahuoneeseen kannattaa suunnitella vähintään 2 satulapaikkaa hevosta kohden. Lisäksi hyllytila hevosten sekä ratsastajien tavaroita varten kannattaa mitoittaa reilulla kädellä.
- Loimien kuivatukseen kannattaa varata oma tilansa. Kuivaushuone olisi hyvä mitoittaa siten, että loimet saa kuivumaan riittävän ilmavasti. Kosteudenpoistoon ja lämmitykseen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota tilaa suunniteltaessa.
- Mahdollinen pesupaikka viemäröinteineen. Pesupaikka tallissa nostaa rakennuksen kosteuskuormaa huomattavasti. Kannattaakin pohtia, onko varsinaiselle pesukarsinalle käyttöä talvisin. Lämpimillä ilmoilla hevosten pesu onnistuu hyvin myös ulkona. Varusteiden pesua varten talliin on hyvä joka tapauksessa suunnitella vesipiste, vaikka hevosten pesupaikkaa ei tallin puolella olisikaan.
- Onko hevosia tarkoitus hoitaa ja varustaa karsinoissa tai käytävällä vai olisiko erillinen hoitopaikka hyvä lisä tallin arkeen? Varsinkin, jos tallissa on paljon edestakaista liikennettä käytävällä, turvallisuuden vuoksi hoitopaikka esimerkiksi karsinarivin päässä olisi hyvä ratkaisu.
- Rehujen ja kuivikkeiden säilytykselle on hyvä varata riittävästi tilaa tallin yhteyteen, mikäli muuta säilytystilaa ei ole olemassa. Esimerkiksi kylmä rehu- ja kuivikevarasto tallirakennuksen toisessa päädyssä on hyvä ratkaisu. Tällöin rehut ja kuivikkeet on helppo hakea tallin puolelle sisäkautta. Hevosmäärän mukaan, talliarjen helpottamiseksi kannattaa myös tallin puolelle pohtia valmiiksi paikka esimerkiksi pyöröpaalia varten. Rehuvaraston, kuten tallinkin ulko-ovet on hyvä mitoittaa siten, että varastoon on mahdollista päästä työkoneen kanssa, mikäli sellainen on käytössä. Näin esimerkiksi heinäpaalit ja kuivikelavat on helppo purkaa koneella suoraan varastotilaan ja tallin puolella karsinoiden siivous onnistuu suoraan työkoneen kauhaan.
- Varsinkin, kun hevosia on useampia, kertyy askeleita tallitöissä huomaamatta paljon. Ajan ja askeleiden säästämiseksi tallirakennus kannattaa asemoida siten, että kävelymatka tarhoille sekä lantalaan on mahdollisimman lyhyt. Pihan kulkuväylien perustamiseen kannattaa panostaa, sillä erityisesti talviaikaan kulkeminen vaikeutuu lumen, jään ja vaihtelevan sään takia. Helposti hoidettavat, selkeät kulkuväylät ovat ajansäästön lisäksi myös merkittävä turvallisuustekijä.
Hevostallin sisustusvalinnat lisäävät viihtyvyyttä
Vaikka hevostallin suunnittelussa lähtökohtana on tallin toimivuus arjessa ja turvallisuus, kannattaa sisätilojen suunnittelussa kiinnittää huomiota myös pintamateriaalien valintaan viihtyvyyden kannalta. Pieni vaivannäkö suunnitteluvaiheessa palkitsee, kun rakennus valmistuu toimivan ja turvallisen lisäksi myös visuaalisesti miellyttäväksi.
Pintamateriaalivalinnat vaikuttavat tallin tunnelmaan ja yleisilmeeseen merkittävästi. Karsinoiden osalle seiniin suosittelemme turvallisuussyistä käyttämään 18 mm paksua filmivaneria vähintään 1500 mm korkeudelle saakka. Tämä seinävaneri on yleensä väriltään ruskea. Seinien yläosiin voidaan asentaa esimerkiksi valkoinen tai harmaa vaneri, jotta valoisuuden tunnetta saadaan lisättyä. Myös paneeli on vaihtoehto asennettavaksi 1500 mm:stä ylöspäin, joskin se usein houkuttelee hevosia järsimään puuta enemmän kuin tasainen levypinta.
Sisäkatto voidaan toteuttaa puupaneelilla tai levyttää esimerkiksi valkoiseksi pinnoitetulla havuvanerilla, jotta tallin yleisilme pysyy vaaleana. Saksiristikoilla toteutettava vino sisäkatto lisää tallin tilantuntua entisestään. Varustetilojen oviksi voi valita umpiovien sijaan lasiaukolliset ovet ja halutessaan varustetiloihin voi lisätä sisäikkunat tallin puolelle lisäämään ilmettä umpiseinille.
Ikkunoita on saatavilla suorakulmaisten vakiomallien lisäksi myös kaari-ikkunoina, jotka piristävät tallirakennuksen julkisivua. Ikkunoihin voi halutessaan tilata myös koristeristikot. Myös oviin voidaan lisätä koristeikkunat. Julkisivuverhoilun voi valita useasta eri vaihtoehdosta. Perinteinen lomalaudoitus voidaan korvata esimerkiksi vaaka-pystypaneloinnilla, mikä tuo hyvin ryhtiä rakennukseen.
Kommentit
Lähetä kommentti